Suplementy diety dla osób starszych stanowią ważne uzupełnienie codziennego żywienia. Preparaty witaminowe dla seniorów powinny wzmacniać organizm, wspierać metabolizm i wspomagać funkcje poznawcze. Nie mogą jednak zastąpić racjonalnego jadłospisu bogatego w warzywa i owoce.
Jakie witaminy i minerały dla seniorów wybrać?
Potrzeba suplementacji osób po 60. roku życia wynika z obniżonego wchłaniania witamin i składników mineralnych przyjmowanych wraz z pożywieniem. Przyczyną niedoborów są zwykle problemy z układem pokarmowym, np. choroby żołądka, u osób starszych przybierające postać wrzodów czy stanów zapalnych błony śluzowej.
Preparaty witaminowe dla seniorów powinny zawierać witaminy z grupy B, m.in. witaminę B1 warunkującą dobrą pamięć i koncentrację czy B12 wspierającą funkcje psychologiczne. Z uwagi na spowolniony metabolizm osób starszych cenna jest także witamina B6, która wpływa na poprawę trawienia, a dodatkowo zapobiega bezsenności i ogólnemu osłabieniu organizmu.
Wśród zalecanych suplementów diety dla osób starszych znajduje się również witamina C wspomagająca odporność i funkcje układu krążenia, a także witamina A, której prawidłowe stężenie w organizmie sprzyja zachowaniu zdrowego wzroku. Konieczne może okazać się również podawanie osobie starszej witaminy D odpowiedzialnej za prawidłową gęstość kości.
Układ ruchu wesprą także suplementy z wapniem i fosforem, niezbędne dla osób skarżących się na problemy ze stawami i schorzenia reumatyczne. Wśród minerałów, seniorom zaleca się także zażywanie m.in.: magnezu, żelaza oraz chromu.
Co powinno znaleźć się w jadłospisie osób starszych?
Poza witaminami, dieta osoby w podeszłym wieku powinna dostarczać wszystkich składników pokarmowych.
- Podstawą są węglowodany złożone, które powinny pokrywać około 60 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Ich niedobór prowadzi do znacznego spadku energii. W diecie seniora należy czerpać je przede wszystkim w pełnoziarnistych produktów zbożowych i warzyw. Owoce w diecie osób starszych, z uwagi na dość wysoką zawartość cukrów prostych, powinny pojawiać się w ilości nie większej niż dwie porcje dziennie.
- W jadłospisie osoby starszej nie może zabraknąć produktów bogatych w białko. Znajdziemy je nie tylko w przetworach mlecznych, cenne proteiny zapewnia także mięso (dla osoby starszej polecany jest przede wszystkim drób pozbawiony skórki). Zgodnie z zaleceniami WHO, osoba w podeszłym wieku powinna przyjmować do 1,5 grama białka na kilogram masy ciała.
- W przepisach dla osób w podeszłym wieku tłuszcze, zwłaszcza te pochodzenia zwierzęcego, powinny ulec ograniczeniu, jednak nie całkowitej eliminacji – umożliwiają bowiem rozpuszczanie wielu witamin niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z uwagi na upośledzenie wydzielania soków żołądkowych i enzymów trawiennych, w diecie osoby starszej powinny znaleźć się przede wszystkim tłuszcze roślinne (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek), które w mniejszym stopniu obciążają układ pokarmowy.
Jak powinna wyglądać dieta dla osób starszych?
Opieka nad osobami starszymi musi uwzględniać konieczność zaspokojenia specyficznych potrzeb żywieniowych. Źródłem witamin dla seniora powinna być dieta bazująca na produktach naturalnych i świeżych. Z uwagi na obniżony apetyt posiłki ludzi w podeszłym wieku muszą być urozmaicone, apetyczne i atrakcyjne wizualnie.
Przestrzeganie zasad diety seniora jest niezwykle ważne. Deficyty poszczególnych składników mogą prowadzić do groźnego w skutkach niedożywienia, którego ryzyko u osób starszych i tak jest wysokie ze względu na powszechny problem braku apetytu.
Aby mieć pewność, że nasz bliski odżywia się we właściwy sposób, warto rozważyć powierzenie go opiece specjalistów w domu spokojnej starości. Jadłospis ustalany jest tu w porozumieniu z dietetykiem, którzy, znając indywidualne potrzeby podopiecznego, decyduje, co jest dozwolone, a czego nie powinna jeść osoba starsza. Pensjonariusz, który w warunkach domowych często zwyczajnie zapomina o posiłku lub nie jest w stanie samodzielnie go przygotować, nie musi zadawać sobie trudu, by przyrządzić obiad czy kolację. Opiekunowie zatroszczą się także o odpowiednią suplementację, tak ważną, by pobudzić łaknienie i jak najdłużej zachować sprawność.